Hoe bescherm je je ademhaling?
ADEMHALINGSMIDDELEN UITGELEGD
10 mei, 2021 in
Hoe bescherm je je ademhaling?
Techno-Experts





























Bescherm je ademhaling! 

Ademhalingsmiddelen uitgelegd

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) worden gebruikt om te beschermen tegen beroepsrisico's en nadelige gevolgen voor de gezondheid. RPE of Respiratory Protection Equipment is een soort persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en is bedoeld om de drager te beschermen tegen inademing van gevaarlijke stoffen in de lucht op de werkplek. Volgens artikel 16, Verdrag inzake veiligheid en gezondheid op het werk, 1981 (nr. 155)

1. De werknemers moeten ervoor zorgen dat, voor zover redelijkerwijs uitvoerbaar, de arbeidsplaatsen, machines, uitrusting en processen die onder hun controle staan, veilig zijn en geen gevaar lopen om te genezen. 

2. De werknemers moeten ervoor zorgen dat, voor zover redelijkerwijs mogelijk, de chemische, fysische en biologische stoffen en agentia onder hun controle geen gevaar voor de gezondheid opleveren wanneer passende beschermingsmaatregelen worden genomen.

3. De werknemers zijn verplicht om, indien nodig, te zorgen voor adequate beschermende kleding en beschermingsmiddelen om, voor zover redelijkerwijs mogelijk, het risico van ongevallen of van nadelige gevolgen voor de gezondheid te voorkomen. Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat PBM als een laatste redmiddel wordt beschouwd, in die zin dat alle mogelijke andere maatregelen zijn genomen om het relevante gevaar op het werk weg te nemen, maar het risico bestaat nog steeds. In de Hiërarchie van besturingselementen worden alle benodigde stappen beschreven. In de onderstaande afbeelding ziet u de hiërarchie van besturingselementen:  Zoals de Internationale Arbeidsorganisatie heeft verklaard, als PBM nog steeds nodig is na het implementeren van andere controles (en er zullen omstandigheden zijn wanneer dit het geval is, bijvoorbeeld hoofdbescherming op de meeste constructieplaatsen), moet de werkgever dit gratis aan zijn werknemers verstrekken. Veiligheidshelmen, handschoenen, brillen, veiligheidsschoenen, harnassen, oorbeschermers en ademhalingsbeschermingsmiddelen zijn slechts enkele van de beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Adembeschermingsapparatuur (RPE) is een van de meest gebruikte beschermingsmiddelen en wordt gebruikt voor: 

* Het uitvoeren van taken met risico op luchtverontreiniging door stof, gas, damp, rook en nevel. Dergelijke taken kunnen het lassen van roestvrij staal zijn of werken met producten die vluchtige oplosmiddelen bevatten. 
* Werken in gebieden waar er risico is op zuurstoftekort, zoals tanks. 

Classificatie van ademhalingsbeschermingsmiddelen

 Ademhalingsbeschermingsmiddelen kunnen worden geclassificeerd op basis van het type bescherming dat aan de drager wordt geboden.De twee belangrijkste soorten apparatuur zijn: In ons artikel zullen we ons concentreren op de ademhalingstoestellen. De filterende ademhalingstoestellen (ook bekend als niet-aangedreven ademhalingstoestellen) en aangedreven luchtzuiverende ademhalingstoestellen filteren de atmosferische lucht die we inademen. Ademhalingstoestellen mogen echter niet worden gebruikt in werkruimten waar het zuurstofgehalte laag is of kan zijn. In het geval van zuurstoftekortatmosferen is een ademhalingsapparaat vereist.

Filterende ademhalingstoestellen  

LET OP: De FFR's moeten niet verward worden met de chirurgische maskers. De filterende facepiecemaskers (FFR's) beschermen de drager tegen deeltjes tijdens het uitvoeren van taken met verontreinigingen in de luchtstroom. Ze zijn wegwerpbaar, maar niet noodzakelijkerwijs voor eenmalig gebruik. Sommigen van hen kunnen meerdere keren worden gebruikt. Houd er echter rekening mee dat FFR's niet bedoeld zijn voor uitgebreid gebruik. FFR's sluiten het neus- en mondgebied goed af en filteren de lucht die de drager inademt. Terwijl de drager door het masker inademt, worden de verontreinigingen op het filter verzameld. FFR's kunnen ook worden geleverd met een klep die tot doel heeft de ademhalingsweerstand te verminderen. Houd er rekening mee dat FFR's geen bescherming kunnen bieden tegen gevaarlijke dampen en gassen. De ademhalingstoestellen kunnen worden geclassificeerd door filterefficiëntie en weerstand tegen olie.  

In Europa wordt voor de FFR's ook de FFP-classificatie gebruikt op basis van de filterefficiëntie: 

FFP1:
Minimaal 78% bescherming tegen deeltjes groter dan 75 nanometer. Deze FFR's komen veel voor in de bouwsector. 
FFP2: Minimaal 92% bescherming tegen deeltjes groter dan 75 nanometer. Deze FFR's komen veel voor in de scheepvaart. 
FFP3: Minimaal 98% bescherming tegen deeltjes groter dan 75 nanometer. Deze FFR's komen veel voor in de chemische industrie. 

Een
deelsubcategorie van FFR's zijn de stofmaskers met actieve koolstof die beschermen tegen ozon tijdens industriële processen. De belangrijkste factor voor de effectiviteit van de FFR's is de juiste pasvorm. Hieronder wordt uitgelegd hoe de juiste manier van een beademingsapparaat passen is. 

Full/Half Face Filter Ademhalingstoestellen 

Full/Half face Filtermaskers zijn herbruikbare apparaten die het neusmondgebied van de drager (half face of quarter face respirators) of het hele gezicht (full face respirators) afdichten. Deze vorm van gasmaskers is meestal gemaakt van materialen zoals rubber /silicium en wordt geleverd met vervangbare filters. Afhankelijk van het aangesloten filter kan beschermen tegen verontreinigingen, dampen en/of gassen. Deze ademhalingstoestellen worden geclassificeerd op basis van het filter dat ze gebruiken. 

Afhankelijk van de levensduur van verontreinigingen / deeltjesfilters, kan deze filtercategorie worden geclassificeerd als:

*NR = Niet herbruikbaar
* R = Herbruikbaar

Aangedreven luchtzuiverende ademhalingstoestellen

Ook bekend als PAPR's, zijn de aangedreven luchtzuiverende ademhalingstoestellen op batterijen die de lucht filteren van deeltjes, dampen en gassen. In de PAPR's voert een blower de atmosferische lucht door de filters (want PAPR's enige High Efficiency Filters zijn beschikbaar) waar alle verontreinigingen worden verwijderd en via de beademingsbuis de gezuiverde lucht naar het gezichtsstuk wordt gevoerd. Het gezichtsstuk kan komen in de vorm van een strak half / volledig gezichtsstuk of een capuchon / helm met lossere pasvorm. De PAPR's worden gebruikt wanneer een niet-aangedreven gasmasker niet kan worden gebruikt of wanneer wordt gewerkt met risicovolle aerosolgenererende procedures.  Best practices voor beademingsapparaten De ademhalingstoestellen moeten, net als alle andere PBM's, op de juiste manier worden gekozen, gebruikt en onderhouden om maximale bescherming te bieden.

Houd bij het kiezen van een gasmasker altijd in gedachten wat de aard is van de taken die moeten worden uitgevoerd en gezichtskenmerken van de gebruiker die de efficiëntie van de apparatuur kunnen beïnvloeden (bril / gezichtshaar enz.) Nadat het juiste type gasmasker is gekozen, moet een aanpastest worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de drager beter op het gezicht past. Deze stap is uiterst cruciaal omdat de prestaties en de geboden bescherming afhankelijk zijn van de strakke afdichting van het gezicht van de drager.  Houd er rekening mee dat, net als bij elk PBM, het gebruik van ademhalingstoestellen moet voldoen aan problemen bij het uitvoeren van de taken van de drager. In het geval dat het gasmasker irritatie of andere overlast veroorzaakt, moet de drager dit melden aan de werkgever en moet een goed passende oplossing worden aangetroffen. Een goede desinfectie, door onderzoek (voor en na gebruik) en veilig bewaren zijn de volgende cruciale stappen die zorgen voor een hoge efficiëntie en bescherming tegen het gasmasker.

In het onderstaande diagram wordt het onderzoek van de RPE vóór gebruik in 4 eenvoudige stappen uitgelegd.  Last but not least is het van cruciaal belang om te benadrukken dat alle RPE's die worden gepresenteerd om het maximale niveau van bescherming en effectiviteit te bieden, vereisen dat de werknemers / gebruikers dienovereenkomstig worden opgeleid en alle door de fabrikant aanbevolen praktijken volgen. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met TechnoSafety:

Technosafety Logo