Hijsbanden moeten inderdaad gekeurd worden.
Voorkom ongelukken: waarom het keuren van hijsbanden van levensbelang is!
24 april, 2024 in
Hijsbanden moeten inderdaad gekeurd worden.
Techno-Experts

Als u hijsbanden gebruikt om zware lasten te tillen, is het belangrijk om deze regelmatig te controleren. Een keuring zorgt ervoor dat je er zeker van kunt zijn dat de hijsbanden nog veilig en betrouwbaar zijn om te gebruiken. Sterker nog; het is uitermate belangrijk! Dus bespreken we de belangrijkste redenen waarom u uw hijsbanden zou moeten keuren.


Veiligheid

Veiligheid is de belangrijkste reden om een ​​hijsband te controleren. Hijsstroppen worden gebruikt om zware lasten op te tillen en te verplaatsen, een potentieel gevaarlijke taak. Onjuiste werking van hijsbanden kan leiden tot ongevallen en ernstig letsel. Door uw hijsbanden regelmatig te controleren, weet u zeker dat ze voldoen aan de veiligheidsnormen en veilig blijven gebruiken. Sterker nog, door onjuiste toepassingen en onwetendheid neem je potentieel nog meer onnodige risico's. Onze gids gaat hier uitgebreider en dieper op in.


Wettelijke vereisten

Het is belangrijk om te weten dat het testen van hijsbanden niet alleen een kwestie van veiligheid is, maar ook van wettelijke eisen. Er zijn bepaalde regels en voorschriften die het gebruik van tilbanden regelen en het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot boetes en andere juridische problemen. Door uw hijsband regelmatig te controleren, zorgt u ervoor dat deze voldoet aan de wettelijke eisen en voorkomt u het risico op boetes.

Het regelmatig controleren van uw hijsbanden kan u onverwachte kosten besparen. Als u uw hijsband niet regelmatig controleert, kan dit leiden tot reparatie- of vervangingskosten. Regelmatige inspecties helpen problemen tijdig te identificeren en op te lossen, waardoor reparatie- of vervangingskosten tot een minimum worden beperkt.


Verlengde levensduur

Regelmatige inspecties kunnen ook de levensduur van uw hijsbanden verlengen. Door problemen tijdig te identificeren en op te lossen, kunt u voorkomen dat kleine problemen grote problemen worden die de levensduur van uw hijsband beïnvloeden. Bovendien helpen regelmatige inspecties de prestaties van de sling te verbeteren en het risico op slijtage te verminderen.

 

Zorgplicht

De eigenaar of bediener van de hijsband heeft de plicht ervoor te zorgen dat de hijsband veilig kan worden gebruikt. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de keuring van uw hijsbanden. Regelmatige inspecties laten zien dat u de veiligheid van werknemers serieus neemt en bereid bent te investeren in veiligheid op de werkplek.

Zoals hierboven vermeld, is het belangrijk om uw stroppen regelmatig te controleren om de veiligheid van uw werknemers en goederen te waarborgen. U kunt onnodige ongelukken voorkomen, de levensduur van uw hijsband verlengen en uiteindelijk geld besparen.

Het is belangrijk om te onthouden dat inspectie van stroppen moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde en gecertificeerde inspecteur. Deze inspecteurs hebben diepgaande kennis van het sling- en inspectieproces. Controleer platte hijsbanden op slijtage, beschadigingen, vervormingen en andere gebreken. Zorg er ook voor dat de hijsbanden voldoen aan de juiste specificaties en normen. Naast het controleren van de hijsband, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed is onderhouden. Dit verlengt de levensduur van de hijsbanden aanzienlijk en verhoogt de veiligheid van uw medewerkers en goederen. Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om uw hijsband goed te onderhouden:

  • Zorg ervoor dat de hijsband goed is opgeborgen. Bewaar hem bijvoorbeeld op een droge en schone plaats uit de buurt van zonlicht en chemicaliën.  
  • Overbelast de hijsband niet en gebruik hem alleen waarvoor hij bedoeld is.
  • Reinig de hijsbanden regelmatig om vuil en stof te verwijderen.
  • Controleer uw hijsbanden regelmatig en vervang ze direct als u beschadigingen of defecten constateert.
  • Train uw medewerkers in het veilige gebruik van hijsbanden en zorg ervoor dat ze de inspectie- en onderhoudsprocedures begrijpen.


Keur je hijsbanden!

Helaas zijn er verschillende gevallen bekend waarbij de nalatigheid van het keuren van hijsbanden heeft geleid tot ongevallen:

  1. In mei 2020 viel een lading van een hijsband af en beschadigde het dak van een school in Friesland, Nederland. Onderzoek wees uit dat de hijsbanden niet correct waren geïnspecteerd en waren versleten, waardoor ze het gewicht van de lading niet konden dragen. Er raakte gelukkig niemand gewond.
  2. In juni 2020 vielen drie arbeiders van een hoogte van 25 meter toen een hijsband brak tijdens het hijsen van een kraan in een bouwproject in Florida, VS. Twee arbeiders overleden en de derde raakte ernstig gewond. Het onderzoek naar het ongeval wees uit dat de hijsbanden niet goed onderhouden en geïnspecteerd waren.
  3. In augustus 2020 stortte een hijskraan neer op een bouwterrein in Sydney, Australië, waardoor vier arbeiders gewond raakten. Het onderzoek wees uit dat de hijsbanden niet goed waren onderhouden en waren versleten, waardoor ze het gewicht van de lading niet konden dragen


Conclusie

Het is belangrijk om hijsbanden regelmatig te inspecteren en te onderhouden om de veiligheid van mensen en lading te waarborgen. Regelmatige inspecties voorkomen ongelukken, verlengen de levensduur van uw hijsbanden en besparen u uiteindelijk geld. Laat uw hijsband controleren door een gekwalificeerde en gecertificeerde inspecteur en onthoud dat goed onderhoud van uw hijsband belangrijk is. Door deze stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw hijsband veilig en efficiënt werkt en dat personeel en eigendommen worden beschermd. 


Artikel Delen?

Zorg dat je voorbereid ben voor je volgende klus.

Bestel onze hijsbanden en geniet van betrouwbaarheid en veiligheid tijdens het hijsen.