De complete gids voor het professioneel gebruik van hijsbanden!
Van inspectie tot hijstechniek; alles wat je moet weten over hijsbanden.
10 mei, 2023 in
De complete gids voor het professioneel gebruik van hijsbanden!
Techno-Experts





























Alles over hijsbanden

In de industrie, bouw, productie en transport zijn hijsbanden cruciaal voor het tillen van zware en omvangrijke lasten. Hijsbanden zijn eenvoudig aan te passen en bieden flexibiliteit, waardoor het mogelijk is om grote of zware objecten veilig en effectief te hijsen. om de veiligheid tijdens hijswerkzaamheden te waarborgen, zijn voorzorgsmaatregelen voor correct gebruik essentieel

 

Soorten hijsbanden

Hijsbanden zijn er in verschillende uitvoeringen, elk met een specifieke voordelen en eigenschappen. Hieronder vindt je een overzicht van de meeste voorkomende types hijsbanden:​

Platte hijsband (met ogen):

De meest gebruikte soort is de platte hijsband met versterkte ogen aan beide zijden. Deze zijn meestal gemaakt van polyester, nylon of polypropyleen. Ze zijn geschikt voor allerlei hijsklussen, zijn flexibel, licht van gewicht en eenvoudig te hanteren. Verkrijgbaar in diverse lengtes en draagvermogens. 

​Eindeloze platte hijsband:

De platte hijsband is er ook in een eindeloze variant die vaak rondom de last wordt gewikkeld. Ook deze zijn beschikbaar in uiteenlopende lengtes en draagvermogens.

Rondstroppen:

Deze hijsbanden hebben een hoge sterkte en flexibiliteit doordat ze zijn gemaakt van een doorlopende lus van polyerster of nylonvezels. Rondstroppen zijn ideaal voor kwetsbare lasten en onregelmatige vormen, omdat ze zacht zijn voor het oppervlak en toch stevig vastgrijpen. Verkrijgbaar in diverse lengtes en capaciteiten.

Staalkabel hijsbanden:

Gemaakt van staalkabels, zijn deze hijsbanden extreem sterk en bestand tegen hitte, slijtage en corrosie. Ze worden vaak gebruikt voor zware hijstoepassingen en zijn beschikbaar in verschillende configuratie zoals enkel, meerstrengs of gevlochten kabels.

Kettingstroppen:

Deze bestaan uit stalen kettingen en zijn de meest duurzame en sterkste hijsbanden. Ze zijn geschikt voor zware lasten en ruwe werkomstandigdheden. Kettingstroppen zijn beschikbaar in verschillende staalgradaties, zoals klasse 80, 200, 120 of roestvrijstaal


Verschillende Soorten Hijsbanden

Verschillende soorten hijsbanden


Maar welke hijsband heb je nou nodig? 

Dat hangt sterk af van wat je zoekt: De omgeving, de last, de hijsfrequentie en de eisen van certificerende instanties. Alles begint bij het bepalen van de vereiste werklast.

Werklast (WLL):

De working load limit (WLL) is het maximale gewicht dat een hijsband veilig kan tillen. Deze limiet mag nooit worden overscheden. De kleur van de hijsband geeft vaak de WLL aan. Andere factoren zoals de hoek van de last, de staat van het hijsgereedschap en de ervaring van de gebruiker zijn ook van invloed. Voorbeeld: Gebruik je een hijsband in een lus (choke)? Verminder dan de WLL met factor 0,8

It is important that the WLL of a lifting sling should never be exceeded, this can lead to accidents resulting in serious injury and damage. The WLL of a lifting sling should always be considered in combination with other factors, such as the angle of the load, the condition of the lifting equipment and the experience and training of the operator. A good example; Do you use the band poached? Then reduce the workload to a WLL by a factor of 0.8.

Veiligheidsfactor (SF)

De veiligheidsfactor is de verhouding tussen de WLL en de breeksterkte. TETRA Hijsbanden hebben een SF van 7:1. Voor staalkabels is dat meestal 4:1 en voor kettingstroppen 5:1. De WLL mag nooit worden overschreden!


WLL Factoren voor Webslings

Voorbeeld: verschillende WLL limieten corresponderen met de kleuren


Denk dus goed na over de tiltaak en de omstandiigdheden die daarop van invloed kunnen zijn. Volg altijd de instructies van de fabrikant nauwkeurig op!


Toepassingen van hijsbanden

Hijsbanden worden in veel sectoren gebruikt om grote objecten veilig te tillen en te verplaatsen. Enkele veelvoorkomende toepassingen zijn:

Bouw: 

Tillen van stalen balken, betonblokken en leidingen. 

Productie:

Verplaatsen van zware machines zoals turbines, compressoren en ketels.

Transport:

Laden/lossen van voortuigen, machines en containers

Mijnbouw:

Verplaatsen van stenen, ertsen, mineralen en zware apparatuur zoals boormachines en transportbanden.


Kraan Tilt Buis

Een kraan tilt een buis op met behulp van een hijsband


Voordelen van polyester hijsbanden

Extreem veelzijdige hijsgereedschappen! maar wat maakt ze zo handig in vergelijking met andere soorten hijsgereedschap? hieronder volgen enkele voordelen van het gebruik van polyester hijsbanden:

Veelzijdigheid:

Geschikt voor allerlei soorten en vormen van lasten.

Flexibiliteit:

Aanpasbaar aan de vorm van de last.

Lichtgewicht:

Eenvoudig te hanteren, ook in kleine ruimtes.

Kostenbesparend:

Goedkoop in aanschaf en weinig onderhoud nodig.


Polyester hijsbanden hebben helaas ook nadelen

Polyester hijsbanden bieden veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden voor gebruik. Hieronder vind je de belangrijkste nadelen:

Beperkt draagvermogen:

Hijsbanden hebben een maximaal draagvermogen dat  niet overschreden mag worden om overbelasting en breuk te voorkomen. Voor een veilige hijswerking is het essentieel om het juiste type te kiezen en dit binnen het opgegeven gewichtslimiet te gebruiken.

Slijtage:

Door langdurig gebruik, omgevingsfactoren en onjuist gebruik kunnen hijsbanden slijten. Daarom moeten ze regelmatig (visueel) worden gecontroleerd. Bij zichtbare schade of slijtage moeten ze direct worden vervangen.

Kans op verschuiving:

Wanneer een hijsband niet goed is bevestigd aan de last, of als de last tijdens het hijsen beweegt, kan de band verschuiven. Dit kan deels voorkomen worden door de last vast te zetten en correct te hijsen

Letsel risico: 

Bij verkeerd gebruik of wanneer de hijsband tijdens het tillen niet goed functioneert, bestaat er kans op letsel of schade. Het is daarom cruciaal om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen en de instructies nauwkeurig op te volgen.


Veiligheidsinstructies voor het gebruik van hijsbanden

Bij het gebruik van hijsbanden is het essentieel om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om veilig en effectief te kunnen hijsen en het risico op letsel of schade te minimaliseren:

De juiste hijsband selecteren: 

Houd rekening met het gewicht, de vorm en de afmetingen van de last. Controleer of de hijsband in goede staat verkeert en of het gewicht binnen het toelaatbare maximum valt.

Inspecteer de hijsband:

let voor elk gebruik op slijtage, zoals insnijdingen, schuring of rafels. Gebruik de hijsband niet bij zichtbare defecten.

Zet de last goed vast:

Zorg ervoor dat de hijsband stevig aan de last is bevestigd en goed vastzit aan de haak of kraan. Overschrijd nooit de maximale belasting.

Communiceer en coördineer:

Zorg dat iedereen weet wat de taakverdeling is en dat er goede communicatie is tussen de hijsoperator en de betrokken medewerkers.

Volg de veiligheidsprocedures:

Houd je aan alle veiligheidsvoorschriften, inclusief het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's), om letsel en materiele schade te voorkomen.


Inspectie van hijsbanden​

De werking en veiligheid van hijsbanden kunnen worden beïnvloed door slijtage en omgevingsfactoren. Regelmatige inspecties door deskundigen zijn vereist om zeker te zijn van veilig en efficiënt gebruik.

Voor elk gebruik moet de gebruiker een visuele controle uitvoeren om te kijken naar schade zoals scheuren, vervorming en verontreiniging. Ook moeten worden gecontroleerd of het label correct is. Indien er schade of afwijkingen worden geconstateerd, mag de hijsband niet gebruikt worden totdat deze is hersteld of vervangen.

Wettelijke verplichtingen:

Volgens de Arbowet Working Conditions Act (Artikel 7.4a) is  er geen specifieke frequentie of methode vastgelegd voor inspectie van hijsbanden. De EKH schrijft echter voor dat hijsbanden jaarlijks moeten worden gekeurd. De meeste hijsgereedschappen kunnen dynamisch worden getest, maar dit geld niet voor kunststof hijsbanden, omdat deze na de test geen uitsluitsel geven over resterende levensduur. Daarom wordt er tijdens inspectie gewerkt met vaste afkeurcriteria.

Afkeurcriteria:

De afkeurcriteria kunnen per sector, land en toepassing verschillen. Enkele veelvoorkomende afkeurredenen zijn:

  • Beschadigd weefsel: Elke vorm van scheuren, snijden, verbranden of aflslijten van het bandmateriaal leidt tot afkeur.
  • Beschadigde stiknaden: Losse, beschadigde of verzwakte naden maken de hijsban onbruibaar.
  • Leeftijd: Hijsbanden hebben een maximale levensduur. Als een band ouder is dan deze termijn, moet hij worden afgekeurd.
  • Overbelasting: Dit kan schade veroorzaken aan het bandmateriaal of de stiksels.
  • Chemische aantasting: Blootstelling aan schadelijke chemicaliën kan het materiaalstructuur aantasten.
  • UV-blootstelling: UV-licht versnelt veroudering, daarom is opslag uit direct zonlicht belangrijk.
Maximale levensduur:

De levensduur van een hijsband hangt af van meerdere factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, het gebruik en de omgeving. De maximale levensduur wordt door de fabrikant bepaalt en kan variëren van een jaar tot tientallen jaren.

Conclusie

In vele sectoren zijn hijsbanden essentieel gereedschap om zware lasten snel en veilig te verplaatsen. Ze bieden voordelen zoals flexibiliteit, laag gewicht, aanpasbaarheid en kostenbesparing. Tegelijkertijd hebben ze ook nadelen, zoals slijtage en de kans op verschuiven.
Voor gebruik is het cruciaal om hijsbanden te inspecteren en altijd de juiste veiligheidsmaatregelen te volgen. Polyester hijsbanden vormen, mits correct gebruikt, een veilige en efficiënte hijsoplossing. Overweeg je het gebruik van hijsbanden? Zorg dan dat je de voor- en nadelen kent en alle veiligheidsvoorschriften naleeft om ongelukken en letsel te voorkomen.


Deel artikel?

Delen


Ready for your next job?

Compare our lifting slings and ensure safety and reliability during lifting.